125691
Book
In basket
Makarony świata / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2019. - 287 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami. Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury – żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti – bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Availability:
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again